Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Medicii PSD-işti critică „reforma” din Sănătate
Florin Răchitan  - Marti, 12 Aprilie 2011

Trei medici cunoscuţi din Satu Mare, membri importanţi ai PSD, Paula Mare, Dumitru Fanea şi Dorel Coica, şi-au exprimat marţi nemulţumirile, în cadrul unei conferinţe de presă, faţă de „reforma din Sănătate” pusă la cale de Guvernul Boc, aducând în acelaşi timp şi propuneri pentru măsuri mai umane de reformare a sistemului sanitar.

 

Consilierul local Dorel Coica a insistat pe necesitatea păstrării independenţei Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate faţă de Ministerul Sănătăţii, precum şi a înfiinţării unor case private de asigurări de sănătate, iar în acelaşi timp a pledat pentru o descentralizare reală în reţeaua spitalelor, pentru a oferi posibilitatea administraţiilor publice locale să ia decizia finală în privinţa închiderii sau menţinerii în funcţiune a spitalelor.

 

În acest sens a dat ca exemplu şi a salutat iniţiativa consilierilor locali din oraşul Codlea, din judeţul Braşov, de a reintroduce serviciul de Urgenţe în spitalul din localitatea lor, salvând astfel unitatea spitalicească ce urma să fie închisă printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii.

 

Pentru o descentralizare reală a pledat şi fosta directoare a Spitalului Judeţean, Paula Mare, care a recunoscut, totuşi, că acest proces a decurs „ca la carte” la Satu Mare, datorită lobby-ului eficient făcut de conducerea Consiliului Judeţean la Ministerul Sănătăţii.

 

Dumitru Fanea a prezentat în culori sumbre perspectiva închiderii unor spitale, explicând că această măsură nu va reduce deloc cheltuielile din sistemul sanitar, dimpotrivă, Urgenţele vor fi sufocate de bolnavi cronici puşi pe drumuri aiurea din lipsa unor unităţi spitaliceşti în zonele în care trăiesc. Referindu-se la judeţul Satu Mare, el a sugerat că o soluţie optimă ar fi transformarea spitalului din Tăşnad într-o unitate în care să fie trataţi bolnavii cronici, la care să se adauge şi un ambulatoriu.  

1686 vizite
Distribuie pe